maandag 6 maart 2017

Hovdessert (Zweden)

HOVDESSERT (MERINGUES MET CHOCOLADESAUS)

MERINGUES
4 eiwitten (op kamertemperatuur)
snufje zout
250 gram poedersuiker
1 eetlepel zachte boter
2 eetlepels bloem

CHOCOLADESAUS
250 gram suiker
1½ kopje water
250 gram cacao


Verwarm de oven op 120°C. Sla in een grote kom de eiwitten met een snufje zout met behulp van een garde of een elektrische klopper totdat het mengsel schuimig is. Sla er dan geleidelijk de suiker door en zet het kloppen nog tenminste 5 minuten voort tot het eiwit zeer stijf is en in stevige pieken blijft staan wanneer men de garde of klopper opheft. Smeer de bakplaat in met de zachte boter en bestrooi deze met bloem, flink schuddend tot de plaat egaal bedekt is. Keer deze dan om en klop ermee op tafel of aanrecht om de overtollige bloem te verwijderen. Vorm hoopjes van het stijfgeslagen eiwit (ongeveer 1 eetlepel) op de bakplaat. De hoopjes moeten ongeveer 5 centimeter hoog en 2 à 3 centimeter breed zijn; hun vorm verandert niet tijdens het bakken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, gedurende ongeveer 50 minuten. In feite is het bakken van eiwitschuim eerder een droog- dan een werkelijk bakproces en de schuimpjes moeten dan ook liefst zo kleurloos mogelijk blijven. Als ze bruin gaan worden draait men de ovenhitte terug op 100°C. Als ze klaar zijn moeten ze droog en bros zijn, maar zacht. Dien ze op met de hieronder volgende chocoladesaus.
Breng de suiker en het water heftig aan de kook in een flinke steelpan en laat het 2 minuten lang goed doorkoken. Neem de pan van het fornuis en voeg al de cacao bij, vlug slaand met een garde totdat de saus glad en satijnachtig is. Giet ongeveer 1 eetlepel over elke meringue. (Twee meringues per persoon is een normale hoeveelheid.) Deze saus kan ook heel goed dienen, hetzij warm of koud, over ijs of als basis voor chocolademelk.

9 - 10 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie plaatsen