maandag 6 maart 2017

Fransk Äppelkaka (Zweden)

FRANSK ÄPPELKAKA (GEBAKKEN HALVE APPELS IN AMANDELEN)

½ liter koud water
¼ citroen
4 grote zure moesappels
125 gram suiker
2 theelepels zachte ongezouten boter
¼ pond zachte ongezouten boter
160 gram suiker
3 eidooiers
8 eetlepels gemalen geblancheerde amandelen
2 theelepels citroensap
3 eiwitten
snufje zout


Doe in een 1½ tot 2 liter pan het koude water, het sap van de kwart citroen en ook de kwart citroen zelf. Schil de appels, halveer ze, snij het klokhuis eruit en leg ze in het citroenwater om verkleuren te voorkomen. Roer dan ook de suiker in het water. Breng het snel aan de kook, af en toe roerend, verlaag dan de hittebron en laat het geheel zonder deksel 6 tot 8 minuten sudderen of zolang tot de appels zacht zijn. Haal ze dan uit de pan en laat ze afdruipen op een rek. Verwarm de oven tot 175°C. Vet een ondiepe vuurvaste schaal, die juist groot genoeg is om de halve appels in één laag te bevatten, in met de 2 theelepels zachte boter. Leg de halve appels naast elkaar met één in het midden, de snijkant naar beneden en dus de bolle kant naar boven. Sla het ¼ pond boter tot room hetzij met behulp van een elektrische mixer (op halve snelheid) of door wrijven tegen de kant van de kom met een houten lepel tot ze mooi glad is. Sla er dan 10 eetlepels suiker door, telkens bij kleine beetjes, daarna de eidooiers één voor één en tenslotte de gemalen amandelen en het citroensap. Sla de eiwitten met een garde of een elektrische mixer in een grote mengkom onder toevoeging van een klein beetje zout, totdat het zo stijf is, dat het in punten blijft staan. Meng twee eetlepels van dit stijf geslagen eiwit in het romige boter-eimengsel en laat dan langzaam en voorzichtig de rest van het eiwit in het botermengsel glijden en meng het er met behulp van een pannenlikker zorgvuldig door, in een omkerende beweging in plaats van een roerende. Spreid deze nu gerede amandelspijs luchtig over de gepocheerde appels en bak het geheel midden in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of zolang tot de oppervlakte mooi goudgeel is.
Serveren op kamertemperatuur.

6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie plaatsen