maandag 6 maart 2017

Causa a la Limeña (Peru)

CAUSA A LA LIMEÑA (KRUIDIGE AARDAPPELPUREE MET GARNALEN EN GROENTEN)

1½ kilogram aardappelen, geschild en in vieren gesneden

SAUS
2 fijngehakte uien
sap van 1 à 2 citroenen
1 theelepel fijngehakte, verse, hete chili, zonder zaadjes
1 eetlepel zout
vers gemalen zwarte peper
een snuifje cayennepeper
2¼ deciliter olijfolie

GARNERING
450 gram bataten (indien verkrijgbaar), geschild en in plakjes gesneden
450 gram verse cassave, geschild en in partjes gesneden
4 verse maiskolven, elk in 4 stukken gesneden
8 reuzengarnalen
4 hardgekookte eieren, gehalveerd
16 zwarte olijven zonder pit
250 gram queso blanco, mozzarella of Münster, in plakjes gesneden en tot driehoekjes gevormd van 5 bij 3 centimeter


Verwarm de oven tot 125°C. Kook de aardappelen snel tot zij goed gaar zijn. Maak intussen de saus door ui, citroensap, chili, zout en de 2 soorten peper te mengen en met een vork of garde goed te kloppen. Giet de aardappelen af en maak ze fijn met een pureestamper of elektrische garde. Klop er de saus lepel voor lepel door en proef of alles behoorlijk is gekruid. Leg de puree in een bergje op een grote vuurvaste schaal en bedek die met folie. Houd in voorverwarmde oven warm. Kook in aparte pannen de bataten en de cassave in twee liter water. Laat beide groenten 20 minuten of zolang tot zij zacht zijn flink doorkoken. Neem ze met een geperforeerde lepel uit het water en leg ze om de aardappelpuree heen. Zet alles weer in de oven. Breng 1 liter water op hoog vuur aan de kook; doe hierin de garnalen en laat deze zonder deksel 5 à 8 minuten koken. Zij moeten stevig aanvoelen en rose kleuren. Pel ze en haal de zwarte ader eruit met een mesje. Terwijl de garnalen koken, kookt men de mais in 2 liter kokend water. In 5 à 10 minuten moeten de korrels zacht zijn. Laat ze op een vergiet uitdruipen. Neem de schaal uit de oven en voeg de mais als groentekrans toe. Leg afwisselend garnalen en een driehoekje kaas op de puree; schik tenslotte de eieren en olijven rondom en dien meteen op.

8 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard
Een reactie posten