zondag 5 maart 2017

Rarakor med Graslok (Zweden)

RÅRAKOR MED GRÄSLÖK (AARDAPPELKOEKJES MET BIESLOOK)

4 middelgrote aardappelen
2 eetlepels gehakte verse bieslook
2 theelepels zout
verse gemalen zwarte peper
2 tot 4 eetlepels boter
2 tot 4 eetlepels slaolie


Schil de aardappelen en rasp ze grof, bij voorkeur in dunne flinters boven een grote mengkom. Giet het vocht dat zich uit het aardappelrasp in de kom zal vormen niet af. Werk vlug om te voorkomen dat de aardappelflinters bruin aankleuren, meng er de gehakte bieslook, het zout, en wat gemalen peper door.
Verwarm de boter en de olie in een grote braadpan op hoge hitte totdat het schuim wegtrekt. De pan moet zeer heet zijn, maar het vet mag niet roken. Per aardappelkoekje worden 2 eetlepels van de flinters gebruikt en men kan er 3 of 4 tegelijk maken; met een pannenkoekmes houdt men de vorm dun en vlak, zo ongeveer 7 centimeter in doorsnee. Bak ze 2 à 3 minuten lang op middelmatige hitte aan elke kant, of tenminste zo lang tot ze krokant zijn en goudgeel. Voeg indien nodig boter of olie toe.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie posten