donderdag 28 januari 2016

Piepkuikens in wijnbladeren gevuld met kersen en bulgur (Turkije)

PIEPKUIKENS IN WIJNBLADEREN GEVULD MET KERSEN EN BULGUR

3 eetlepels olijfolie + extra voor de wijnbladeren en de kersen
6 piepkuikens
peper
zout
12 à 18 wijnbladeren, afhankelijk van de grootte, goed gespoeld en drooggedept
200 gram kersen, ontpit (laat de steeltjes eventueel zitten)

VULLING
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngehakt
6 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels kaneel
1 theelepel pimentpoeder
500 gram bulgur
200 gram gedroogde kersen
800 milliliter kippenbouillon
400 gram kersen, ontpit en gehalveerd
een grote handvol muntblaadjes, gescheurd


Maak eerst de vulling. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui tot hij zacht en goudgeel is. Bak de knoflook en de specerijen een minuut mee. Voeg de bulgur, de gedroogde kersen en de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 15 minuten pruttelen. Voeg de verse kersen en de munt toe en laat afkoelen. Verhit de oven tot 190°C. Verhit de olie voor de piepkuikens in een koekenpan en bak ze rondom goudbruin. Haal ze uit de pan (bewaar het braadvocht in de pan). Laat ze afkoelen, bestrooi ze met peper en zout en vul ze. Bestrijk de wijnbladeren aan beide kanten met een beetje olijfolie, leg er twee of drie rond elk kuiken en bind vast met keukentouw. Leg ze in een braadslee en schep er wat van het braadvocht over. Bestrooi met peper en zout. Bak 25 minuten in de oven. Voeg de hele kersen toe en druppel er olie over. Bak nog eens 20 tot 25 minuten of tot de kuikens helemaal gaar zijn. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Zet de kuikens met de gebakken kersen op een schaal op tafel. Geef er de rest van de bulgur, Griekse yoghurt met fijngehakte munt en wat geperste knoflook en een komkommersalade bij.

6 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gouden kip : 120 recepten voor elke dag en elk moment / Diana Henry