zaterdag 26 december 2015

Botwinja (Rusland)

BOTWINJA (KOUDE VISSOEP)

700 gram steur (eventueel zalm, forel of snoekbaars)
120 gram verse spinazie
120 gram jong brandnetelblad
120 gram veldzuring
100 gram verse mierikswortel
4 hardgekookte eieren
2 kleine komkommers
1 ui
3 bosjes bieslook
1 bosje dille
1 citroen, in plakjes
300 – 400 milliliter appelkwas, naar keuze
300 – 400 milliliter broodkwas
zout
peper
snufje suiker


Vis in zout water beetvast gaar koken, laten uitlekken en afkoelen. Snijd de vis met een scherp mes in dunne plakken. Spinazie wassen, met aanhangend vocht op laag vuur laten slinken en pureren. Brandnetelbladeren en veldzuring samen fijnhakken en de mierikswortel raspen. Snijd of hak de eieren, komkommers, ui en bieslook klein. Vermeng alle ingrediënten goed met elkaar. Vermeng de appel- en broodkwas met twee derde van de puree en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet voor elke gast drie borden klaar. Leg in het midden van het eerste bord enkele plakjes vis iets over elkaar heen en garneer ze met een schijfje citroen en een takje dille. Schep rond de vis de resterende groene puree (zonder kwas). Doe het kwasmengsel op het tweede bord. Vul het derde (diepe) bord met ijsblokjes. Met behulp van de ijsblokjes kan elke gast zijn vis ofwel zijn geurige kwas tijdens de maaltijd afkoelen.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich