zaterdag 26 december 2015

Kwasjenaja kapusta s jablokami (Rusland)

KWASJENAJA KAPUSTA S JABLOKAMI (ZUURKOOL MET APPEL)

1 kilogram witte kool, buitenste bladeren verwijderd
50 gram worteltjes, geschrapt
70 gram zure appels, geschild en van klokhuizen ontdaan
40 gram zout
20 gram vossenbessen
zwarte bessen- en muntbladeren voor in het vat


Bekleed de binnenkant van een houten vat (van eikenhout) of een goed schoongemaakte aardewerken pot met zwarte bessen- en muntbladeren. Rasp de witte kool, worteltjes en appel en vermeng ze goed met zout e vossenbessen.
Doe het mengsel in het klaargemaakte vat en druk en stamp net zo lang met een houten lepel tot schuimig vocht bovenkomt.
Dek het vat af met een vochtige linnen doek en een houten plank en verzwaar het geheel met een gewicht. Laat het vat 3 - 4 dagen staan bij kamertemperatuur. Bewaar de zuurkool daarna op een koele plaats.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich