zaterdag 4 maart 2017

Caldo Verde à Minhota (Minho, Portugal)

CALDO VERDE À MINHOTA (BOERENKOOLSOEP UIT MINHO)

Wie in Portugal een lapje grond heeft, zal er hoogstwaarschijnlijk kool op verbouwen. Kool is de nationale, favoriete groente. De meest populaire kool is couve galega (Galicische kool), een losbladige, donkergroene koolsoort die men onder andere gebruikt voor soep. Boerenkool is een goede vervanger.

1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 grote kruimige aardappels (450 gram)
250 gram panklare boerenkool
4 eetlepels olijfolie
125 gram chorizo in plakjes van ½ centimeter
zout
(versgemalen) peper


Ui en knoflook pellen en snipperen. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden. Boerenkool kleiner snijden. In ruime (soep)pan 3 eetlepels olie verhitten en ui en knoflook 3 minuten zachtjes fruiten. Aardappelplakjes toevoegen en al omscheppend 3 à 4 minuten meebakken. 1 ¼ Liter water toevoegen en aan de kook brengen. Soep op laag vuur 25 minuten laten sudderen tot aardappels heel zacht zijn. Pan van vuur nemen en aardappels in soep met pureestamper fijnstampen. In koekenpan rest van olie verhitten en plakjes worst lichtbruin bakken. Plakjes door soep mengen. Boerenkool toevoegen en 5 minuten meekoken. Soep op smaak brengen met zout en peper. Opdienen in kommen en serveren met stevig brood.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten

land : Minho, Portugal
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve (De streekkeukens van Europa)
Een reactie posten