zaterdag 3 mei 2014

Courgettesalade met hazelnoten

COURGETTESALADE MET HAZELNOTEN

50 gram gedopte hazelnoten (of cobnuts)
7 kleine courgettes (800 gram)
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn
30 gram gemengde groene en paarse basilicumbladeren
80 gram topkwaliteit parmezaan, in stukjes gebroken of heel fijn geschaafd
2 theelepels hazelnootolie
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 150°C. Strooi de noten op een bakplaat en rooster ze 12 - 15 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Schud ze van de bakplaat en laat ze afkoelen voor u ze grof hakt of met de platte kant van een mes plet.
Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en laat hem bijna roodgloeiend worden - minstens 5 minuten.
Snijd intussen beide uiteinden van de courgettes af en snijd de courgettes in schuine 1 centimeter dikke plakken. Doe ze in een schaal en schud ze om met de helft van de olijfolie en wat zout en peper. Leg de plakken in de hete grillpan en rooster ze 2 minuten aan elke kant; keer ze met een tang om. Het is de bedoeling dat er mooie grillstrepen ontstaan. Doe de plakken weer in de schaal, giet de balsamico erover en schep ze kort om; zet ze opzij.
Voeg als de courgettes zijn afgekoeld de overgebleven olijfolie, het basilicum en de noten toe. Meng alles luchtig, proef en breng de salade zo nodig weer op smaak met zout en peper. Schik de salade op een platte schaal, verdeel de parmezaan erover en besprenkel hem met de hazelnootolie.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: