zaterdag 3 mei 2014

Salade van avocado, quinoa en tuinbonen

SALADE VAN AVOCADO, QUINOA EN TUINBONEN

200 gram quinoa
500 gram gedopte tuinbonen
2 middelgrote citroenen
2 kleine rijpe avocado’s
2 tenen knoflook, fijngehakt
200 gram lange radijzen, overlangs doormidden gesneden
50 gram paarse radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes)
1 eetlepel gemalen komijnzaad
¾ deciliter olijfolie
¼ theelepel gedroogde chilivlokken
zout
zwarte peper


Doe de quinoa in een pan met royaal water, breng het aan de kook en laat de quinoa 9 minuten zachtjes koken. Giet de quinoa af in een fijne zeef, spoel hem onder de koude kraan en laat hem drogen.
Doe de tuinbonen in een pan met zachtjes kokend water, breng het weer aan de kook en giet de bonen direct af in een vergiet. Spoel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Druk met de vingers e tuinbonen zachtjes uit de vliezen en gooi deze weg.
Snijd met een scherp mes aan beide kanten een kapje van de citroenen. Zet ze een voor een op een snijplank en snijd met een schep mes de gele schil en het witte vlies eraf; volg hierbij de natuurlijke bolling. Houd de citroenen boven een grote mengkom en snijd de parten vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp de vliezen boven de schaal met de partjes vruchtvlees uit.
Schil de avocado’s, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne plakken en wentel ze door het citroensap. Doe de droge quinoa in de schaal. Voeg de tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn, olijfolie en chilivlokken toe met wat zout en peper. Schep alles heel luchtig door elkaar en zorg ervoor dat de plakjes avocado heel blijven. Proef en doe er naar smaak nog wat zout en peper bij. Stort de salade op een schaal en garneer met de rest van de cress.

6 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: