vrijdag 24 januari 2014

Warme aardappelsalade met spek en bleekselderij

WARME AARDAPPELSALADE MET SPEK EN BLEEKSELDERIJ

600 gram stevige aardappels (bijvoorbeeld Superbintje)
1 struik bleekselderij
200 gram veldsla
1 bosje peterselie
200 gram magere spekblokjes
zout
1 deciliter dragonazijn
2 eetlepels suiker
2 eetlepels ketjap manis
peper
1 eetlepel aardappelmeel


Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Bleekselderij schoonmaken en in heel dunne reepjes snijden. Veldsla wassen en uitslaan. Boven een kopje peterselie fijn knippen.
In braadpan de spekblokjes in 15 minuten zachtjes uitbakken. Intussen in weinig water met zout aardappelblokjes in 8 minuten net gaar koken (niet te gaar laten worden!). Aardappelblokjes afgieten en uit laten dampen. Spekblokjes met schuimspaan uit de pan nemen en warm houden. Spekvet zeven en 1 deciliter terug in de pan doen. Aan spekvet toevoegen: 1¾ deciliter water, azijn, suiker, ketjap en peper. Al roerend aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken. Intussen in kopje aardappelmeel met 2 eetlepels water tot glad papje roeren. Al roerend toevoegen aan spekvetmengsel. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Over platte schaal veldsla verdelen. In kom doen: aardappelblokjes, bleekselderij en ¾ van de peterselie. Saus erover schenken. Spekblokjes erover verdelen. Aardappelsalade luchtig doorscheppen en op de veldsla scheppen. Rest van peterselie erover strooien. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Allerhande 33, oktober / november 1987

Geen opmerkingen: