dinsdag 22 maart 2016

Pindasaus (Verre Oosten)

PINDASAUS

1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels sambal trassi
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels olie
1 zakje santen (Conimex)
2 eetlepels azijn
½ pot pindakaas
ketjap manis


Uien knoflookteentjes pellen en grof snipperen. In een keukenmachine pureren of met een vijzel tot een dikke brei drukken. Sambal, laos, ketoembar, djinten en bruine suiker erdoor mengen. In kleine (braad)pan olie verhitten en ui-kruidenmengsel 3 minuten zachtjes fruiten. Intussen in andere pan 2½ deciliter water aan de kook brengen en de santen erdoor roeren. Door ui-kruidenmengsel azijn en pindakaas roeren. Santen erbij schenken. Al roerende zachtjes verwarmen tot de pindakaas oplost en een egale saus ontstaat. Bij gebruik van santen pindasaus eventueel nog iets verdunnen met ½ deciliter water. Pindasaus op smaak brengen met ketjap en sambal trassi. Pindasaus niet te lang verwarmen, omdat na een tijdje het vet zich gaat afscheiden. Mocht dit gebeuren dan kunt u dit verhelpen door 2 eetlepels water toe te voegen en de saus opnieuw zachtjes te verwarmen.

voedingswaarde : 420 kcal
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : saus

bron : Allerhande maart 1990