dinsdag 31 mei 2016

Gebraden lamsvlees met munt (Peru)

GEBRADEN LAMSVLEES MET MUNT

In de zuidelijke gebieden van Peru bestaat de bevolking hoofdzakelijk van veeteelt: schapen, kippen, kalkoenen, koeien en cavia’s. In Zuid-Amerika is lams- of geitenvlees minder populair dan rundvlees. Dit recept is een variatie op een Peruaans/Creools gerecht. Met ‘Creool’ werd oorspronkelijk een persoon bedoeld die in een bepaald land geboren en genaturaliseerd is (bijvoorbeeld in het Caraïbisch gebied of Mauritius) maar van Europese of Afrikaanse afkomst is.

2 kilogram lamsbout of -schouder
3 grote aardappelen, in de lengte doorgesneden en halfgaar gekookt
3 eetlepels olie
6 teentjes knoflook, uitgeperst
4 eetlepels fijngehakte verse munt
zout
peper
300 milliliter droge witte wijn


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Doe het lamsvlees in een braadslee en schik de aardappelen eromheen.
Meng de olie met de knoflook, munt en wat zout en peper en bestrijk het vlees hiermee.
Braad het vlees 10 minuten bij 200°C, zet de oventemperatuur wat lager (170°C) en giet 120 ml wijn over het vlees.
Laat het vlees 1 tot 1½ uur braden en bedruip het om de 15 minuten met de rest van de wijn om het mals te houden.
Snijd het gebraden vlees in dikke plakken en dien op met de aardappelen, het braadvocht, gebakken rode paprika’s en een frisse salade.

6 - 8 personen

land : Peru
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells