zaterdag 20 februari 2016

Gemarineerde paddenstoelen en yoghurt met walnoten en tahin

GEMARINEERDE PADDENSTOELEN EN YOGHURT MET WALNOTEN EN TAHIN

¾ deciliter olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel ahornsiroop
sap van middelgrote citroenen
200 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
150 gram buna shimejipaddenstoelen, de dikke basis er afgesneden
125 gram Griekse yoghurt
35 gram tahin
1 kleine teen knoflook, fijngewreven250 gram gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
75 gram walnoten, geroosterd en grof gehakt
½ theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel fijngehakte oregano
zout
zwarte peper


Marineer om te beginnen de paddenstoelen. Klop olijfolie, azijn, ahornsiroop en de helft van het citroensap door elkaar met ongeveer ½ theelepel zout en versgemalen peper. Giet dit over de gemengde paddenstoelen in een grote kom en vermeng alles luchtig zodat alle paddenstoelen met een laagje marinade zijn bedekt. Laat ze 1 uur marineren. Maak intussen de tahinsaus. Klop in een kommetje de yoghurt, tahin, knoflook, overgebleven citroensap en ½ theelepel zout door elkaar. Klop alles met een vork tot een lichte pasta. Doe de tuinbonen in een kom en overgiet ze royaal met kokend water, giet ze af en laat ze afkoelen. Druk de bonen uit het bruingroene vliesje en gooi dit weg. Doe de tuinbonen, walnoten en komijn bij de gemarineerde paddenstoelen en roer alles door elkaar. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Dien de paddenstoelen op in kommen of kleine borden, schep op elke portie een dot tahinsaus en strooi de kruiden erover.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi