dinsdag 5 september 2017

Kirmizi Bïberlï Istakoz (Turkije)

KIRMIZI BÏBERLÏ ISTAKOZ (KREEFT IN PAPRIKAOLIE)

2 kreeften
1 eetlepel paprikapoeder
zout
sap van 1 kleine citroen
1½ deciliter olijfolie
fijngehakte peterselie


Ik at dit verrukkelijke gerecht voor het eerst in een klein visrestaurant aan de Bosporus. Hoewel kreeft hier niet goedkoop is, wil ik het u toch niet onthouden. Voor een feestelijk zomers etentje is het een ware traktatie.
De goedkoopste kreeften die men hier koop zijn de voorgekookte Canadese diepvrieskreeften. Die zijn heel goed bruikbaar. Voor verse kreeften brengt u in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de levende kreeften in het kokende water en laat ze 10 minuten koken. Laat ze daarna afkoelen en snijd ze met een groot scherp mes doormidden. Verwijder de ingewanden, de zwarte streng op de rug en de grauwe massa in de kop. Kraak de poten open en haal het vlees eruit. Snijd het kreeftenvlees en het vlees uit de poten in stukjes en vul de halve kreeftenpantsers hiermee.
Meng 1 eetlepel paprikapoeder, wat zout en het sap van 1 kleine citroen door 1½ deciliter olijfolie en sprenkel dit over de gevulde kreeftenhelften. Laat 10 minuten intrekken. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en eet meteen op.
Hierbij geef je niets anders dan warm pidebrood en een frisse groene sla, aangemaakt met olijfolie, citroensap, peper en zout.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Geen opmerkingen: