dinsdag 5 september 2017

Kabak Tava (Turkije)

KABAK TAVA (GEBAKKEN COURGETTES)

In Turkije legt men minder verse courgettes die meer bitter vocht bevatten, wel in wat melk om de smaak te neutraliseren. De courgettes die hier te koop zijn, zijn meestal zo vers, dat ze nadat ze een half uurtje met wat zout bestrooid hebben staan ‘zweten’ (het zout onttrekt het bittere vocht aan de courgette, hetzelfde doet men met aubergines), alleen even met schoon water moeten worden afgespoeld, om het bittere vocht te verwijderen. Als men aubergines en courgettes niet op deze manier voorbehandelt, nemen ze tijdens het bakken teveel vocht op en verkleuren ze donker.

1 - 2 middelgrote courgettes (2 als dit het enige voorafje is, 1 als er meer voorafjes geserveerd worden)
zout
wat bloem
wat olijfolie
wat verse fijngehakte peterselie
schijfjes citroen


Was de schil en snijd de uiteinden van de courgettes. Snijd de courgettes in de lengte in plakken, of in de breedte in rondjes van 3 - 5 millimeter dik. Bestrooi ze aan beide kanten met wat zout en laat ze een half uurtje staan. Spoel ze af met koud water en dep ze daarna droog met een schone doek. Wentel ze door wat bloem en bak ze daarna aan beide kanten mooi lichtbruin in wat hete olijfolie.
Dien de courgettes op kamertemperatuur op, bestrooid met wat verse fijngehakte peterselie en geef er een schijfje citroen bij.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Geen opmerkingen: