maandag 9 september 2024

Zalm in dillesaus (Polen)

ZALM IN DILLESAUS

1 kleine komkommer
1 grote bos dille
2 sjalotten
50 gram boter
150 milliliter witte wijn
200 milliliter visfond
200 gram room
zout
peper
1 theelepel maïzena
4 zalmfilets zonder vel van elk 150 gram
plantaardige olie om te bakken
1 – 2 scheutjes citroensap


Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de pitjes eruit. Snijd hem dan in plakjes van 5 millimeter dik. Was de dille, schud de takjes droog, trek de topjes eraf en hak die grof.
Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Laat 25 gram boter smelten in een grote pan en bak hierin de sjalotten op een lage tot gemiddelde temperatuur langzaam goudgeel aan. Blus af met wijn en laat die op een hoge temperatuur vrijwel volledig inkoken. Giet er dan visfond en room bij, strooi er zout en peper over en laat het 5 minuten op een lage temperatuur zachtjes koken. Maak intussen de maïzena aan met 2 – 3 eetlepels koud water. Breng de saus aan de kook, roer de maïzena erdoor en laat hem nogmaals 5 minuten zachtjes koken op een lage temperatuur of houd hem warm.
Spoel intussen de vis af met koud water, dep hem droog en strooi er zout en peper over. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de zalmfilets erin en bak ze 7 – 8 minuten op een gemiddelde temperatuur. Voeg dan 1 eetlepel boter toe, draai de filets om en bak ze nog 3 – 4 minuten. Druppel intussen meerdere keren het braadvet erover. Haal de pan dan van de kookplaat en laat de vis even trekken. Laat intussen de rest van de boter smelten in een koekenpan. Voeg de komkommer toe en bak die, terwijl je roert, 3 – 4 minuten op een gemiddelde temperatuur. Kruid met zout en peper en meng er een derde van de dille door.
Meng de rest van de dille door de saus en maak die op smaak af met citroensap, zout en peper. Leg de zalmfilets en komkommer op borden en giet de saus erover. Hierbij zijn gekookte aardappelen lekker.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : De authentieke Oost-Europese keuken : De lekkerste recepten van Polen tot Oekraïne / Tanja Dusy

Geen opmerkingen: