maandag 9 september 2024

Gevulde zalm (Noord-Afrika)

GEVULDE ZALM

1 teentje knoflook
1 grote ui
3 eetlepels olijfolie
1½ onbespoten citroen
150 gram couscous
3 eetlepels blanke rozijnen
½ theelepel verse gember, geschild en fijngehakt
1 snufje komijnpoeder
1 zalm, schoongemaakt en van graten ontdaan, of 2 mooie zalmfilets van dezelfde grootte
100 gram boter
4 eetlepels amandelschaafsel
peper
zout


Pel de knoflook en hak hem fijn. Pel de ui en snipper hem zeer fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en ui. Draai het vuur halfhoog en wacht tot de ui bruin kleurt en karamelliseert.
Breng 150 milliliter gezouten water aan de kook. Rasp de schil van ½ citroen (bewaar de citroen zelf) en snijd deze zeer fijn. Pers 1 citroen uit. Doe de couscous in een kom, voeg de rozijnen, gember, komijnpoeder, 1 eetlepel olijfolie en de citroenschil en het -sap toe. Schenk er 150 milliliter kokend water bij en roer door. Laat 10 minuten wellen en roer de korrels door met een vork.
Verwarm de oven voor op 220°C. Vul de zalm met het couscousmengsel.
Stoof de vis 30 minuten in de oven. Neem het pakketje uit de oven, verwijder de folie en leg de vis op een bord. Verwijder de huid aan de bovenzijde.
Smelt op het laatste moment de boter in een braadpan en bak het amandelschaafsel. Zodra dat goudbruin kleurt, voeg je het sap van de ½ citroen toe. Roer goed en bestrijk de vis met deze warme saus.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 30 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tajines & couscous / Laurence du Tilly

Geen opmerkingen: