dinsdag 25 maart 2025

Tung-Po schaap (Peking, China)

TUNG-PO SCHAAP

Aan Su Tung-Po (1036-1101), dichter, schilder, kalligraaf en fijnproever, worden een aantal gerechten toegeschreven. Ofschoon hij uit Sichuan afkomstig was, heeft hij in feite in bijna alle streken van China gewoond. Of dit bepaalde recept wel of niet door hem werd uitgevonden blijft een open vraag.

225 gram schapenvlees om te stoven
100 gram aardappelen
100 gram worteltjes
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
2 sjalotten
1 plakje gemberwortel, geschild
1 teentje knoflook, fijngedrukt
1 theelepel vijfkruidenpoeder
½ theelepel Sichuan peper
olie voor het frituren


Snij het schapenvlees in vierkante blokjes van 2½ centimeter, snij dan één kant van elk vierkantje half in. Schil de aardappels, schrap de wortels en snij ze in dezelfde vorm en afmetingen als het schapenvlees.
Verhit vrij veel olie in een wok of frituurpan. Als er damp afkomt frituurt u het schapenvlees 5 à 6 seconden, of tot het goudbruin is; schep het uit de pan en laat het uitdruipen, frituur dan vervolgens de aardappels en wortels goudbruin.
Leg het schapenvlees in een stoofpot of casserole, bedek het vlees met koud water, voeg sojasaus, suiker, sjalotten, gemberwortel, knoflook, peper, vijfkruidenpoeder en rijstwijn of sherry toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager en laat 2 tot 3 uur sudderen; voeg de aardappelen en wortels toe, laat nog 5 minuten doorsudderen en dien op.
Dit kleurrijke en aromatische gerecht heeft een machtige saus, die heel goed bij rijst past.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung

Geen opmerkingen: