zondag 23 augustus 2015

Ngob Gung (Thailand)

NGOB GUNG (GEGRILDE GARNALENCURRY)

In dit soort curry wordt de pasta in het algemeen gemengd met kokosroom, gekruid en afgewerkt met gesnipperde pepers, kafferlimoenblaadjes en Thaise basilicum. Dit wordt vervolgens gemengd met vis of schelpdieren, verpakt in bananenbladeren en gegrild (Ngob betekent verpakken in bananenbladeren). Deze versie is vergelijkbaar, maar de currypasta wordt niet gemengd niet met kokosroom, maar met vers geraspte kokos. Dit zorgt voor een nootachtige smaak.
Als dit recept met een groot stuk vis gemaakt wordt, dat langer gegaard moet worden, is het niet nodig om de pasta met de kokos te verwarmen; gewoon combineren, op smaak brengen, inpakken en grillen.

2 kopjes vers geraspte kokos
3 eetlepels olie
1 eetlepel palmsuiker
3 eetlepels vissaus
6 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
6 limoenblaadjes, versnipperd
1-2 bananenbladeren
handvol Thaise basilicum
2 tandenstokers, geweekt in water gedurende minstens een uur

KRUIDENPASTA
8-10 gedroogde lange pepers, zonder zaadjes, geweekt en uitgelekt
grote snuf zout
1 eetlepel gehakte laoswortel
3 eetlepels gehakte citroengras
1 theelepel fijngehakte kafferlimoenschil
1 eetlepel geschraapte en gehakte korianderwortel
2 eetlepels gehakte rode sjalot
2 eetlepels gehakte knoflook


Maak eerst de pasta (zie pagina 280).
Combineer geraspte kokos met olie en 3 eetlepels curry pasta. Kook op een laag vuur in een kleine pan of zware wok tot de pasta geurig en een beetje vettig is. Breng op smaak met suiker en vissaus en haal van het vuur. Koel. Roer de garnalen en limoenbladeren. Maak bananenbladeren schoon en snijd ze in 2 rechthoeken van 8 cm x 12 cm. Leg de bladeren op elkaar, met de glanzende kant buiten. Beleg met basilicum en leg het mengsel vervolgens op een derde van het blad. Vouwen om een envelop te vormen en zet vast met tandenstokers. Grill op een matig vuur gedurende 10 minuten.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Thai Food / David Thompson (mijn vertaling)

Geen opmerkingen: