zaterdag 8 november 2014

Ameijoas na Cataplana (Portugal)

AMEIJOAS NA CATAPLANA (GESTOOMDE SCHELPDIEREN)

100 gram chorizo (stukje)
100 gram gedroogde ham (dikke plak)
1 kilogram tomaten
1 rode paprika
4 grote uien
olijfolie
1 molenpotje rode peper
knoflook
peterselie
droge witte wijn
laurierblaadjes
1½ - 2 kilogram verse mosselen (of een mix van verse schelpdieren zoals mosselen, kokkels en venusschelpen)


Snijd de chorizo in 1 centimeter dikke plakjes en deze in blokjes. Snijd de ham in reepjes. Breng water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze 5 tellen in het kokende water. Pel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat zo veel mogelijk vocht weglopen. Halveer de paprika, verwijder zaad en lijsten en snijd de paprika in blokjes. Snipper de uien. Haal de beide delen van de cataplana los en zet een deel ervan op de kookplaat. Verhit de pan droog voor. Schenk er wat olie in en fruit de uien goudgeel. Maal er wat rode peper over, het mag een beetje scherp zijn. Voeg de paprika- en tomaatblokjes toe en roerbak 2 minuten. Voeg de chorizo en ham toe, roerbak weer 2 minuten en knijp er 4 tenen knoflook boven uit. Knip een flinke bos peterselie fijn en voeg dit met 1 deciliter wijn en 2 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het in de open pan wat inkoken. Druk de schelpdieren met de sluitkant in de saus. Dek de pan af met het deksel en breng de inhoud aan de kook. Laat alles in 20 minuten op niet te hoog vuur gaar stoven. Serveer het gerecht in de cataplana en open deze pas aan tafel.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Mediterrane keuken (Libelle) / Hoofdredactie Franska Stuy
Een reactie plaatsen