zaterdag 8 november 2014

Bolo de Nozes (Portugal)

BOLO DE NOZES (PORTUGESE SINAASAPPELCAKE)

boter of margarine
100 gram blanke amandelen
100 gram blanke hazelnoten
1 sinaasappel
5 eieren
125 gram suiker
rum
bloem
poedersuiker


Vet een vierkante of rechthoekige ovenschaal van 25 centimeter in met zachte boter en bekleed de bodem met bakpapier. Maal in een amandelmolen of met de keukenmachine de noten fijn. Was de sinaasappel onder lauw water. Wrijf de schil droog en rasp hem dun. Pers de sinaasappel uit. Warm de over voor op 180°C. Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker in 10 minuten dik en lichtgeel. Klop er 1 eetlepel rum bij. Klop in een schone kom en met schone gardes de eiwitten stijf. Roer het sinaasappelsap, de rasp, de gemalen noten en 2 eetlepels bloem bij het dooiermengsel. Schep de helft van het eiwit erop en roer dit erdoor. Schep de rest van het eiwit erop en spatel dit luchtig door het mengsel. Schep het beslag in de ovenschaal. Strijk de bovenkant mooi glad en strooi er door een zeefje wat poedersuiker over. Bak de cake midden in de oven in 25 - 30 minuten lichtbruin. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, keer deze voorzichtig op een rooster en laat hem uitdampen. Leg de cake op een schaal, strooi er nog wat poedersuiker over en snijd hem in grote blokken.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Mediterrane keuken (Libelle) / Hoofdredactie Franska Stuy
Een reactie plaatsen