vrijdag 21 juni 2024

Koude groentespiezen met kruidenyoghurt-saus

KOUDE GROENTESPIEZEN MET KRUIDENYOGHURT-SAUS

1 prei (250 gram)
¼ komkommer (100 gram)
1 kleine aubergine (150 gram)
8 champignons
1 kleine rode paprika
½ deciliter droge witte wijn
1 takje basilicum
1 deciliter Bulgaarse yoghurt
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
zout
peper
1 eetlepel citroensap
2 takjes peterselie
25 gram krulandijvie


Van prei worteltjes en lelijk blad verwijderen. In 4 stukken van 1½ centimeter snijden. Rest in dunne schuine ringen snijden en achterhouden. Komkommer wassen. In 3 plakken van 2 centimeter snijden. Plakken in vieren snijden. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. In 3 plakken snijden. Elke plak in 4 stukken snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. Steeltjes verwijderen. Paprika wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In 16 gelijke stukken snijden. In pan wijn en 1 deciliter water aan de kook brengen. Toevoegen: prei, komkommer, aubergine en champignons. Helft van basilicum erboven fijn knippen. 5 Minuten zachtjes koken. Laatste minuut paprika meekoken. In vergiet doen. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Om en om groente aan 4 spiezen steken. Beginnen en eindigen met champignons. In kommetje doen: yoghurt, Italiaanse keukenkruiden, zout, peper en citroensap. Peterselie erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Tot gebruik in koelkast zetten (Andijvie wassen en uitslaan. In stukken scheuren.
Over 2 bordjes andijvie verdelen). Spiezen erop leggen. Garneren met achtergehouden prei en basilicum. Sausje apart erbij geven.

2 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juni 1989

Geen opmerkingen: