woensdag 9 september 2020

Pruimenbrood

PRUIMENBROOD

225 gram volkorenmeel
75 gram gedroogde pruimen
25 gram walnoot
½ theelepel zout
100 milliliter lauwwarm water
10 gram verse gist
1 eetlepel honing
1 eetlepel koudgeperste olie


Zet de avond tevoren de pruimen in ruim water te weken.
Los de gist op in het water. Doe het meel in een kom. Doe het zout er aan de kant bij. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet hierin voorzichtig de gistoplossing en de olie. Vermeng alles goed tot er een stevig deeg ontstaat. Voeg de honing, de fijngehakte walnoot en de gewelde pruimen toe en kneed dit deeg goed door, op een met meel bestrooid oppervlak, tot het een geheel vormt en veerkrachtig aanvoelt. Doe het deeg dan terug in de kom. Dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten rijzen. Kneed het dan nog eens kort door om alle lucht uit het deeg te drukken. Vorm het deeg zodanig dat het in een ingevette kleine broodvorm past. Laat het pruimenbrood nog eens 20 tot 30 minuten rijzen tot het eens zo groot is geworden.
Bak het ten slotte in ongeveer een half uur gaar in een hete oven (220°C). Bestrijk de bovenkant van het brood met water. Haal het uit de vorm om het af te laten koelen en te laten uitwasemen.

4 personen

gerechtsoort : brood

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Geen opmerkingen: