woensdag 9 september 2020

Appelbrood

APPELBROOD

225 gram volkorenmeel
100 milliliter lauwwarm water
10 gram verse gist
1 grote zachtzure appel
50 gram hazelnoten
rasp van ½ liefst biologische citroen
1 eetlepel koudgeperste olie
2 eetlepels honing
½ theelepel zout


Los de gist op in het water. Maak de appel schoon en snijd hem in kleine stukjes. Hak de hazelnoten fijn. Doe meel, zout, honing, hazelnoten en appel in een kom. Giet hierbij de olie en de gistoplossing en vermeng alles goed tot een zacht deeg. Kneed het deeg goed door op een met meel bestrooid oppervlak tot het veerkrachtig is en alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld. Doe het dan weer terug in de kom. Dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg gedurende 45 minuten op een warme plaats rijzen.
Kneed het dan nogmaals kort door en vorm het zodanig dat het in de ingevette broodvorm past. Laat het nu nog eens 20 tot 30 minuten rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Bak het in 30 minuten in een matig hete oven (200°C) gaar. Bestrijk de bovenkant van het brood met een beetje water. Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

4 personen

gerechtsoort : brood

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Geen opmerkingen: