vrijdag 28 april 2023

Pasticcio (Griekenland)

PASTICCIO (MACARONI-GEHAKTSCHOTEL)

125 gram boter
1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
1 teentje knoflook, schoongemaakt en uitgeperst
500 gram mager rundergehakt
1 deciliter rode wijn
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout
peper
500 gram macaroni
50 gram bloem
7½ deciliter melk
200 gram geraspte Kefalotiri- of Parmezaanse kaas
3 eieren
nootmuskaat


Verhit 25 gram van de boter in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit onder voortdurend omscheppen lichtbruin en rul. Voeg de wijn, de tomatenpuree, de peterselie en wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat het gehaktmengsel 30 minuten zachtjes sudderen.
Kook de macaroni in een pan met ruim kokend water en wat zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de macaroni uitlekken in een vergiet.
Smelt de rest van de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe, tot een gebonden saus is ontstaan. Draai de hittebron laag en laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van de hittebron. Roer 150 gram van de geraspte kaas en de eieren door de saus en maak alles op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
Beboter een ovenvaste schaal en doe hier de helft van de uitgelekte macaroni in. Bestrooi de macaroni met 25 gram geraspte kaas. Verdeel het gehaktmengsel over de macaroni. Schenk de helft van de saus over het vlees, voeg de rest van de macaroni toe en bedek deze met de rest van de saus. Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
Bak de pasticcio 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven, tot er een mooi bruin korstje is ontstaan.
Neem de schaal uit de oven en laat de pasticcio 15 minuten staan, voor hij wordt geserveerd.

8 personen

bereidingstijd : 150 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: