vrijdag 28 april 2023

Γίγαντες Πλακί (West-Macedonië, Griekenland)

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ (GIGANDES PLAKI)

Zorg voor bonen van uitstekende kwaliteit. In oosterse winkeltjes kunt u bonen vinden die ‘gigandes’ (olifantsbonen) worden genoemd; daarom heet dit gerecht dan ook ‘Gigandes plaki’. De beste bonen komen uit Macedonië en Epirus; de oogst ligt in de herfst in de winkels. Ze zijn zoeter van smaak en minder taai dan de bonen die afkomstig zijn van de vorige oogst.

500 gram olifantsbonen
2 rode uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
80 – 100 milliliter olijfolie
150 gram tomaten, ontveld en in blokjes
1 wortel, fijngesneden
2 stengels selderie (inclusief blad), fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 eetlepel verse tijm
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper


Was de bonen en laat ze een nacht in koud water weken. Breng ze aan de kook en giet het water af. Giet er zo veel vers water bij tot de bonen onderstaan en laat ze in een afgedekte pan koken tot de bonen zacht worden.
Verwarm de oven voor op 170C.
Fruit de uien en knoflook in de olie zacht. Voeg de tomaten, wortelen en selderie toe. Bak dit ongeveer 10 minuten en pureer de groenten dan met een mixer.
Verdeel de groentepuree en de bonen over een ovenschotel (daardoor koken ze gelijkmatig) en roer ze door elkaar. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de bonen in de oven ongeveer 1 ½ - 2 uur, of tot de bonen zacht zijn en bijna al het vocht is opgenomen. Controleer regelmatig of er meer vocht nodig is en voeg zonodig wat heet water toe. Doe er geen koud water bij, want daardoor wordt de schil van de bonen taai.
Voeg de peterselie toe en roer het geheel goed voor u het gerecht serveert. Eet de bonen op kamertemperatuur: als het gerecht helemaal afkoelt, kan de olijfolie in de saus gaan schiften.

4 personen

gebied : West-Macedonië, Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Echt Grieks : 100 Recepten uit de keuken van The Real Greek / Theodore Kyriakou & Charles Campion

Geen opmerkingen: