woensdag 6 september 2017

Pide (Turkije)

PIDE (BROOD)

Pide is het Turkse equivalent voor de pizza, een plat, langgerekt ovaal brood van 20, 30 of 40 centimeter lang, 15 - 25 centimeter breed en niet hoger dan een centimeter of 2 à 2½. Het is gemaakt van gistdeeg en wordt in Turkije op het platteland nog steeds gebakken in een stenen oven gestookt met takken. Wij kunnen het midden in een voorverwarmde oven op 200°C bakken op een bakplaat. De kleine worden soms als pitabroodjes gevuld en bij het eten gegeven. De grote broden worden in stukken gescheurd of in brede repen gesneden bij het eten gegeven.
Pide wordt in Turkije ook op straat verkocht, warm, soms met een tomatensaus erop en opgerold als een Indiase chapati. Je krijgt er dan een glas water bij.

350 gram tarwebloem
15 gram verse gist of 1 koffielepel gedroogde gist
2 theelepels suiker
1¼ deciliter handwarm water
2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie


Zeef de bloem in een kom. Los de gist en de suiker op in het handwarme water en laat 10 minuten op een warme plek staan tot er een laagje schuim op zit. Meng het gistmengsel door de bloem, met de olie en het zout en kneed tot het een glad en soepel deeg is. Doe de deegbal in een ingevette kom. Wikkel de kom in een plastic zak en spuit er met een plantenspuit 1x in. Zet de kom 1 uur op een warme plek of in de oven op de rijsstand tot de hoeveelheid deeg zich verdubbeld heeft. Verwarm de oven voor op 200°C.
Sla het deeg plat en druk de lucht eruit. Druk de deegbal met de handpalm uit tot een langgerekte ovale plak van 1 centimeter dik of verdeel het in meerdere kleine langgerekte ovale broodjes van 1 centimeter dik. Leg deze op een dun met olie ingevette bakplaat.
Bak de broodjes in de oven in 20 minuten gaar. Ze mogen niet te bruin worden en moeten veerkrachtig zijn als je erop drukt. Laat de broodjes iets afkoelen voor gebruik. Ze kunnen ook opnieuw in de oven worden opgewarmd.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Geen opmerkingen: