woensdag 6 september 2017

Balik Çorbasi (Turkije)

BALIK ÇORBASI (VISSOEP)

Harder, die ook bij ons regelmatig wordt aangeboden, heeft een uitgesproken vleessmaak. Ze wordt uitsluitend voor vissoep gebruikt.

500 gram harder of kabeljauw
2 - 3 worteltjes
¼ selderijknol
1 flinke aardappel
5 grote uien
zout
3 eetlepels boter
1½ eetlepel bloem
1 ei
sap van 2 citroenen
peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Maak de vis schoon. Was de worteltjes, schrap ze en snijd ze in stukjes. Maak de selderij schoon en schil de aardappel. Snipper de gepelde ui fijn. Kook alle bovengenoemde groenten 10 - 15 minuten in 1 liter water met wat zout. Giet daarna de bouillon door een zeef. Pocheer daarna de vis in 2 ½ deciliter water met wat zout 5 minuten. Schep de vis met de schuimspaan uit de pan. Verwijder daarna de graten, leg de vis op een warmgemaakt bord en dek hem af met aluminiumfolie. Verhit de boter, roer er de bloem door en laat ze nog heel even opstaan. Giet er geleidelijk al roerend de groentebouillon bij tot er een gladde, gebonden soep ontstaat. Breng op smaak met wat zout en peper. Doe de vis in de soep. Roer het ei, het citroensap en ruim 1 deciliter water door elkaar en meng het dooiermengsel door de soep. Laat niet meer koken. Schep de soep in boden of koppen en garneer haar met fijngehakte peterselie.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 20 - 30 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Fazilet Gündoğdu in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Geen opmerkingen: