vrijdag 13 september 2024

Loobia Pokhte (Gilan, Iran)

LOOBIA POKHTE (GILAANSE BONEN)

Dit rustieke, troostrijke bonengerecht wordt veel gegeten op het Iraanse platteland, maar het is vooral erg populair in de Kaspische regio, waar veel met bonen en andere peulvruchten wordt gekookt. Eet het als ontbijt met gebakken ei, als bijgerecht of als hoofdgerecht met wat brood of rijst.

200 gram kievits- of borlottibonen (8 uur of een hele nacht geweekt in koud water)
1 middelgrote ui, in kwarten
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zeezout
sap van 1 citroen
4 eetlepels extra vergine olijfolie, plus wat extra
½ theelepel golpar (optioneel)
1 eetlepel tomatenpuree
1 – 2 theelepels sumak, om te bestrooien


Giet de geweekte bonen af en spoel ze af. Doe ze in een grote pan en voeg de ui, het kurkumapoeder en de peper toe. Giet er heet water bij tot de bonen 5 centimeter onderstaan en zet de pan op halfhoog vuur.
Breng het water aan de kook, schuim het af en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de bonen 1½ uur zachtjes koken tot ze boterzacht zijn. Voeg halverwege de kooktijd het zout toe. Giet een extra scheutje water bij de bonen als ze droog beginnen te koken.
Druk de ui met een vork stuk tegen de wand van de pan en roer de stukken ui weer door de bonen. Voeg het citroensap, de olijfolie, de golpar (eventueel) en de tomatenpuree toe en roer goed. Laat de bonen nog 15 minuten koken. Proef en breng ze op smaak. Zet eventueel het vuur hoger om het kookvocht in te koken tot een dikke saus of voeg wat water toe als je een dunnere saus wilt.
Sprenkel vlak voor het serveren wat extra olijfolie over de bonen en bestrooi ze met wat sumak.

4 personen

gebied : Gilan, Iran
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: