donderdag 4 mei 2017

Paddenstoelen-Stroganoffsoep

PADDENSTOELEN-STROGANOFFSOEP

‘Het beste van Stroganoff is de heerlijke romige saus in de pan, dé inspiratie voor deze rijke soep. Het andere idee dat ik leen van Stroganoff is het toevoegen van een beetje rijst om de soep mooi te binden. Ik was van plan om alle paddenstoelen in de soep te doen, maar toen ik ze bakte, roken ze zo heerlijk en zagen ze er zo fantastisch uit dat ik er een paar op een crostini deed, voor erbij.’

2 eetlepels boter
1 teen knoflook, geschild en in plakjes
800 gram gemengde wilde paddenstoelen
1 rode ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 laurierblaadjes
2 liter kippen- of groentebouillon
100 gram witte rijst
150 milliliter zure room
rasp en sap van 1 citroen
4 sneetjes ciabattabrood
extra vierge olijfolie
1 bosje verse bladpeterselie, blad fijngehakt
versgemalen nootmuskaat


Smelt 1 eetlepel boter en roer er de knoflook door. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze zachtjes tot ze zacht zijn. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen zwarte peper. Neem een derde van de gebakken paddenstoelen uit de pan en houd ze apart.
Voeg de uien en bleekselderij toe aan de pan en bak zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg de laurierblaadjes, bouillon en rijst toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken of tot de rijst gaar is.
Verwijder de laurierblaadjes, pureer de soep in een blender of keukenmachine of met een staafmixer. Proef en breng wanneer nodig op smaak.
Meng de zure room en het citroenrasp door elkaar. Roer er een paar druppels citroensap door en breng op smaak. Schep de soep in kommen en roer er voorzichtig een lepel van het roommengsel door.
Gril de sneden ciabatta en besprenkel ze met olijfolie. Leg op elke kom een snee en beleg ze met de achtergehouden paddenstoelen. Druppel ook wat olijfolie in de soep en bestrooi met de gehakte peterselie en een snufje nootmuskaat.

8 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Delicious. januari 2008

Geen opmerkingen: