woensdag 24 juni 2020

Truita de Riu a l'Andorrana (Andorra)

TRUITA DE RIU A L’ANDORRANA (ANDORRAANSE BEEKFOREL)

Truita de riu a l’andorrana. Dat is Catalaans, de voertaal van Andorra, het enige land ter wereld waar dat het geval is en ook het enige land dat bestaat uit één stad en vijf dorpen met ieder een eigen parochie. Doordat het bergstaatje hoog in de Pyreneeën pas in de jaren dertig van de vorige eeuw door autowegen ontsloten werd, heeft het vele oude gebruiken levend kunnen houden. Dat geldt ook voor de keuken. Allicht kun je er internationaal eten: voor toeristen die even belastingvrij komen shoppen moet er ook iets zijn. Maar je kunt er ook heen voor de mooie romaanse kerken, en de vele musea. Verscheidene restaurants ondersteunen zo’n culturele route met hun cuina autòctona. Die is helaas alleen in het Catalaans opgetekend en slechts gedeeltelijk in het Frans vertaald. Maar hier dan toch een proefje.

2 forellen
peper
zout
bloem
2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie
plak rauwe ham van 100 gram
2 tenen vers knoflook
1 eetlepel fijngehakte peterselie
vastkokende aardappels


De forellen van binnen en van buiten peperen en zouten. Dan door de bloem halen. Boter en olie laten bruinen in een pan met anti-aanbakbodem. De vissen hierin, afhankelijk van de grootte, 5 - 7 minuten aan beide kanten bruinbakken op matig vuur. Op een warme schotel leggen. Aardappels glad koken.
De ham in dikke reepjes met het fijngesneden knoflook zachtjes bakken in het braadvet. Peterselie erover strooien. Over de vis scheppen. Hierbij de aardappels en een witte Rioja.

2 personen

gebied : Andorra
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: