woensdag 24 juni 2020

Kannoli ta' l-Irkotta (Malta)

KANNOLI TA’ L-IRKOTTA (HOORNTJES GEVULD MET RICOTTA)

Iets zoets als dessert komt normaal niet voor bij een Maltese maaltijd, maar bij speciale gelegenheden worden gasten onthaald op ongewone lekkernijen. Deze overheerlijke typisch Maltese hoorntjes zijn gevuld met ricotta, en gezoet met gehakte chocola en gekandeerd fruit. Ze worden ook wel geserveerd bij thee of koffie. Het loont de moeite niet om ze voor een klein aantal mensen te maken. Vul zoveel hoorntjes als u nodig hebt op het laatste ogenblik (niet eerder!). Het mengsel voor de vulling kan - mits goed afgesloten - een paar dagen in de koelkast worden bewaard.

DEEG
400 gram bloem
60 gram suiker
3 eetlepels margarine
2 eetlepels reuzel
2 eierdooiers
3 eetlepels rode wijn
een paar druppels vanille-essence
water, zo nodig

VULLING
700 gram ricotta
100 gram gehakte chocola
100 gram gemengde oplegsnippers, kleingesneden
wat vanille-essence
poedersuiker


Meng bloem en suiker. Snijd de vetten erin klein en werk ze er doorheen met de vingertoppen. Roer met een mes eierdooier, wijn en vanille erbij en zo nodig wat water. Druk het deeg bijeen, dek toe, laat een uur rusten.
Rol het deeg dun uit. Snijd het in stukjes van 7 x 5 centimeter, rol ze om cannolicilinders (buisjes van 2½ centimeter doorsnee, maar het lukt ook met een stokje of een roomhoornpen). Frituur ze in hete olie. Keer daarbij geregeld totdat ze goudbruin zijn. Neem ze uit de pan. Haal ze van de vorm, laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Maak de vulling door de ingrediënten te mengen. Gebruik een spuitzak om de hoorntjes te vullen, bestuif ze met poedersuiker.

gebied : Malta
gerechtsoort : gebak

bron : Tony Theuma, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: