dinsdag 3 maart 2020

Rösti (Zwitserland)

RÖSTI

800 - 900 gram aardappelen
zout
peper uit de molen
6 eetlepels (zonnebloem)olie of geklaarde boter


Kies aardappelen uit die allemaal van gelijke grootte zijn. Zet 2½ liter water op en breng het aan de kook. Was intussen de (ongeschilde) aardappelen goed af. Voeg ze aan het kokende water toe. Reken op een kooktijd van precies 10 minuten. De aardappelen mogen beslist niet gaar worden. Laat de aardappelen afkoelen en pel ze daarna.
Rasp de aardappelen op een grove rasp. Doe ze in een kom en strooi er wat zout en eventueel een beetje peper over. Schep ze daarna even om. Verhit de olie of de geklaarde boter in een koekenpan en voeg de geraspte aardappelen in een keer toe. Verdeel ze zo gelijkmatig mogelijk over de pan (kies een koekenpan met een middellijn van 22 of 24 centimeter). Druk daarna, met een palet- of pannenkoekmes, de geraspte aardappelen op elkaar tot een soort koek. Bak de Rösti eerst boven een zeer hoog afgestelde warmtebron. Temper de warmtebron na 4 of 5 minuten en laat de Rösti daarna nog 20 minuten boven een zeer gematigde warmtebron bakken, tot ze een mooie goudbruine krokante korst heeft gekregen. Leg een deksel of een groot plat bord op de koekenpan.
Keer deksel of bord met de koekenpan om. Snijd de Rösti in vier punten en leg ze op kleine voorverwarmde bordjes.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Over de Grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Geen opmerkingen: