zondag 13 november 2016

Bobotie (Zuid-Afrika)

BOBOTIE

Het populairste gerecht uit de Kaaps-Maleise keuken, wordt geserveerd met rijst, kokosmeel, chutney en gehakte noten.

2 sneden witbrood
250 milliliter melk
1 kilogram runder- of lamsgehakt
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels masalakerrie
1 theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
1 mespunt kruidnagelpoeder
(fijngesneden groene peper)
½ theelepel versgemalen peper
1 theelepel zout
2 - 3 eetlepels citroensap
75 gram sultanarozijnen
50 gram gehakte amandelen
1 eetlepel mango-of abrikozenchutney
1 theelepel gedroogde gemengde kruiden (mint en oregano)
3 eieren
5 citroenblaadjes (daon djeroek poeroet)


Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een rechthoekige ovenschaal van 1½ liter inhoud in.
Week het brood in een beetje van de melk. Vermeng het gehakt met het fijngemaakte brood, ui, knoflook, specerijen, peper, zout, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney en kruiden. Druk het gehakt uit in de ovenschaal.
Klop de eieren los met de resterende melk en giet dit over het gehakt. Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag en bak de bobotie in 45 minuten gaar; de bovenkant moet lichtbruin zijn.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookgek op Safari / Joop Braakhekke