woensdag 25 november 2015

Gembersoep met zoete aardappel (Algerije)

GEMBERSOEP MET ZOETE AARDAPPEL

1 bol knoflook (100 gram)
80 gram verse gemberwortel
4 zoete aardappels (1 kilogram)
1 eetlepel olijfolie
1 laurierblad
1,2 liter water
zout
versgemalen peper
groen van 1 venkelknol, of venkelzaad


Verhit de oven tot 180°C. Was de bol knoflook, verpak hem in een stuk aluminiumfolie en pof hem 12 – 15 minuten inde oven. Haal het pakketje eruit, open de folie en laat de bol iets afkoelen tot je hem kunt vastpakken. Schakel de oven naar 220°C. Was de zoete aardappels, verpak ze samen in een flink stuk folie en leg ze 35 – 40 minuten in de hete oven. Haal de knoflooktenen los van de bol, doe ze in een vijzel en kneus ze met de stamper. De vliesjes zitten nu los en kunnen er gemakkelijk af worden gehaald; wrijf de knoflook tot een gladde puree. Was de gemberwortel en stamp hem in de vijzel met de knoflook tot puree (u kunt de gember eventueel in schijfjes snijden om het fijnmaken te versnellen). Haal de aardappels als ze gaar zijn uit de folie en trek de schillen eraf. Laat de aardappels heel of snijd ze in blokjes (dat ziet er mooier uit in de soep), of prak (een deel van) de aardappels fijn (om de soep licht te binden). Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de gember-knoflookpuree en de laurier een minuut of vijf tot ze geuren. Doe de overige voorbereide ingrediënten in de pan, giet het water erbij en breng het aan de kook. Draai het vuur zo laag dat de vloeistof nog net zachtjes beweegt en laat de soep 10 minuten pruttelen. Haal de laurier eruit en breng de soep op smaak met zout en peper. Roer het venkelgroen erdoor.

4 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : soep

bron : De nomadische keuken van Raïnaraï / Laurent Med Khellout
Een reactie plaatsen