woensdag 25 november 2015

Samak bi Tahina (Egypte, Libanon en Syrië)

SAMAK BI TAHINA (GEBAKKEN VIS MET TAHINISAUS)

1 grote vis van circa 1 kg, bijvoorbeeld forel, wijting of zeebaars
zout
versgemalen zwarte peper
sap van ½ citroen
scheutje olijfolie

TAHINISAUS
4 eetlepels tahini
zout
versgemalen zwarte peper
1 teentje knoflook, uitgeperst
sap van 1 citroen
4 eetlepels water
2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden

GARNERING
slablaadjes
plakjes radijs
olijven
pickles
pijnboompitten
granaatappelpitten


Kerf de vis aan beide zijden 3 maal in. Wrijf hem aan de binnen- en buitenkant in met peper, zout, citroensap en olijfolie. Leg hem een half uur in de koelkast. Leg de vis in een ovenschotel, schenk er nog wat olie en citroensap over en dek de schotel af met aluminiumfolie. Bak de vis een half uur in een op 175°C voorverwarmde oven. Verwijder de folie en laat de vis nog 10 minuten in de oven bakken tot het vlees makkelijk loslaat als u er met een vork in voelt. Als u de vis koud wilt serveren laat u hem nu afkoelen.
Maak nu de saus. Roer de tahini los met de knoflook, ½ theelepel zout en peper naar smaak. Roer er geleidelijk het citroensap, het water en de peterselie door. Serveer de vis op een bedje van sla en versier hem met de overige garnering. Schenk een deel van de tahinisaus over de vis en geef de rest er apart bij. Warm of koud te eten.

4 personen

gebied : Egypte, Libanon en Syrië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell