woensdag 25 november 2015

Boureks van lamsvlees met geglaceerde wortels (Algerije)

BOUREKS VAN LAMSVLEES MET GEGLACEERDE WORTELS

Modern recept.

GEGLACEERDE WORTELS
3 grote wortels
25 g boter, ongezouten
50 g bruine suiker
¼ tl zout

VULLING
100 g boter, ongezouten
2 sjalotjes, gehakt
250 g lamsvlees, zonder been, in dunne plakjes
½ tl zout
½ tl gemalen witte peper
6 el fijngehakte verse bladpeterselie
100 g geblancheerde amandelen, geroosterd en grof gehakt

BOUREKS
8 vellen ouarka-deeg
1 eiwit, licht geklopt
olie om te frituren


Bereid eerst de geglaceerde wortels. Schrap de wortels, spoel ze af en snijd ze in schuine rondjes. Leg ze in een kleine pan, overgiet met water en voeg boter, suiker en zout toe. Laat zonder deksel koken op een laag vuur tot het water volledig is verdampt. Laat afkoelen.
Bereid de bourek-vulling. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalotjes gedurende 2 minuten. Leg het lamsvlees in de pan en laat 4 tot 5 minuten braden. Breng op smaak met peper en zout. Meng peterselie en amandelen door de vulling en laat afkoelen.
Snijd elk rond vel ouarka-deeg in 2 helften. Spreid één halve cirkel uit op het werkvlak met de ronde kant naar u toe. Leg een grote lepel vulling in een rechte lijn op het deeg, dicht bij de ronde rand. Vouw de linker en de rechter zijkant van het deeg over de vulling, zodat ze de vulling ongeveer 5 mm overlappen aan elke kant. Rol het deeg op tot een sigaar van 8 cm lang en 2,5 cm in diameter. Strijk om de bourek te sluiten wat eiwit op de rand en plak deze vast aan de rol.
Verhit de frituurolie en bak de boureks in 1 à 2 minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schik 4 boureks op elk bord en schep er een portie geglaceerde wortels naast. Dien onmiddellijk op.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz
Een reactie posten