woensdag 25 november 2015

Geroosterde rode mul met chokada-saus (Algerije)

GEROOSTERDE RODE MUL MET CHOKADA-SAUS

Traditioneel recept.
Geroosterde rode mul met chokada-saus is een typisch Algerijns, verrukkelijk zomergerecht. Bij de licht gemarineerde en geroosterde vis wordt de bijzonder smakelijke chokada-saus opgediend. Deze saus smaakt ook lekker bij een voorgerecht van gestoomde groenten (bloemkool, broccoli, aardappelen) of als hapje vooraf met stukjes rauwe groenten (wortel, komkommer, selderij) of zelfs met hardgekookte eieren, in plaats van mayonaise.

CHOKADA-SAUS
8 ansjovisjes, in olijfolie
50 ml olijfolie
1 e tarwemeel
50 ml water
½ tl versgemalen zwarte peper
sap van 1 citroen
1 eidooier

VIS
100 ml olijfolie
1 venkelhart
sap van 1 citroen
1 tl zout
1 tl gemalen witte peper
16 kleine rode mullen


Bereid de chokada-saus. Hak de ansjovis fijn en bak ze in olijfolie op een laag vuur. Strooi het meel erover en roer met en houten lepel om het meel met de vis te vermengen. Giet het water erbij en roer tot een gladde saus. Voeg peper, citroensap en eidooier toe en blijf roeren op een zo laag mogelijk vuur tot de saus begint in te dikken. Giet de saus in een kom en laat afkoelen.
Bereid een marinade van de helft van de olijfolie, het venkelhart, citroensap, zout en peper.
Maak de vis schoon, spoel ze snel onder stromend water af en dep ze droog met keukenpapier. Leg de vissen in de marinade en laat ze 1 uur trekken.
Bestrijk een grillrooster met wat olijfolie, verwarm de grill en rooster de rode mul 3 à 4 minuten per kant. Serveer de vis warm, samen met de chokada-saus.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : visgerecht

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz

Geen opmerkingen: