woensdag 25 november 2015

Potaje (Algerije)

POTAJE (SOEP VAN RUNDVLEES MET BONEN EN POMPOEN)

Traditioneel recept.

350 g gedroogde bonen
500 g runderschenkel
2 mergpijpen
1 tl zout
1 tl gemalen witte peper
3 l water
750 g snijbiet
1 zoete aardappel
250 g pompoen
12 teentjes knoflook, gepeld
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
sap van 1 citroen
100 ml zonnebloemolie


Zet de gedroogde bonen een dag van tevoren in koud water om te weken.
Breng de volgende dag vlees, mergpijpen, bonen en zout en peper met water aan de kook in een grote soeppan. Dek af en laat 1 ½ uur koken op een middelhoog vuur. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan indien nodig.
Verwijder na 1 uur de mergpijpen en houd deze apart op een bord. Kijk na 1 uur ook of het vlees al gaar is en haal het eventueel uit de bouillon om te vermijden dat het uit elkaar valt. Laat anders nog 30 minuten langer koken. Wikkel het vlees in aluminiumfolie.
Snijd de groene bladeren van de snijbiet. De witte delen kunt u voor een ander gerecht gebruiken. Spoel de groene delen af en hak ze in grote stukken. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Schil de pompoen, verwijder alle pitten en snijd deze in grote dobbelstenen.
Voeg snijbiet, pompoen en zoete aardappel bij de bouillon. Laat 1 uur met het deksel erop koken op een middelhoog vuur.
Als de bonen zacht zijn, druk ze dan met een houten lepel plat tegen de zijkanten van de pan. Doe hetzelfde met de pompoen en zoete aardappel. Voeg knoflook, paprikapoeder, komijn, citroensap en olie toe. Haal het deksel van de pan en laat op middelhoog tot hoog vuur sudderen tot de knoflook zacht is. Leg het vlees en de mergpijpen nog 5 minuten in de soep om door te warmen.
Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en dien de soep heel warm op met 1 of 2 knoflookteentjes en een stuk vlees in elk bord.

6 personen

land : Algerije
gerechtsoort : soep

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz
Een reactie plaatsen