woensdag 25 december 2019

Sfiriyet Djzayer (Algerije)

SFIRIYET DJZAYER (GEFRITUURDE KAAS-BROODBALLETJES)

250 gram oudbakken witbrood
1 ei
1 eidooier
½ - 1 deciliter melk
125 gram geraspte kaas*
1 theelepel oranjebloesemwater
¼ theelepel kaneel
zout
olie voor het frituurbad

* In Algerije gebruikt men harde schapenkaas of Franse Gruyère. Edammer en Herderskaas zijn uitstekende alternatieven.


Maal het brood fijn in een foodprocessor en doe het kruim in een kom. Voeg het hele ei en de eierdooier toe en meng alles goed. Giet er zoveel melk bij als nodig is om de massa te doen samenhangen en klop met een houten lepel tot u een stevig beslag hebt verkregen. Roer de geraspte kaas, het oranjebloesemwater en de kaneel erdoor en breng het geheel - indien nodig - op smaak met zout. Het beslag moet stevig genoeg zijn om er balletjes van te kunnen vormen. Als het te slap is, kunt u nog wat broodkruim toevoegen; is het te droog, voeg dan nog een scheutje melk toe.
Vorm van het beslag kleine balletjes en druk die iets platter, zodat u dikke ronde koekjes krijgt ter grootte van een rijksdaalder. Verhit een laag olie in een grote koekenpan en frituur de broodballetjes 2 - 4 minuten, tot ze rondom mooi goudbruin zijn (draai ze tijdens het bakken met een schuimspaan, zodat de andere kant eveneens kleurt). Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet, als snack of - zoals in Algerije - als bijgerecht bij een stoofpot van kip of schapenvlees met kikkererwten.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : borrelhapje of bijgerecht

bron : Duizend gezichten van zuivel : Recepten, wetenswaardigheden en curiosa uit de hele wereld / Ton van Es & Fon Zwart

Geen opmerkingen: