woensdag 25 december 2019

Thon braisé aux épinards ou aux blettes (Tunesië)

THON BRAISÉ AUX ÉPINARDS OU AUX BLETTES (GESMOORDE TONIJN MET SPINAZIE OF SNIJBIET)

750 gram verse tonijnmoten, zonder vel
1 deciliter olijfolie
500 gram tomaten, ontveld, ontpit, in vier partjes gesneden
2 middelgrote uien, gehakt
6 tot 8 tenen knoflook
50 gram ansjovisfilets, in water geweekt, afgegoten en fijngehakt
1 bouquet garni van tijm, laurierblad en 1 stang bleekselderie
zout
peper
1 kilogram spinazie of snijbiet, schoongemaakt, gewassen, 2 tot 3 minuten voorgekookt en goed uitgelekt
50 gram boter


Leg de tonijn 5 minuten in kokend water, zodat het overtollig vet eruit kan trekken. Giet de moten af, leg ze in een kasserol waar ze net in passen en doe er dan de olijfolie, de tomaten, de knoflook, ansjovis en bouquet garni bij. Voeg wat zout en peper toe, maar wees zuinig met het zout, omdat de ansjovis al zout is. Verhit alles een minuut of twee op een matig heet vuur, draai dan de vis om en ga verder met verhitten en regelmatig omdraaien tot de vis aan beide zijden gekleurd is. Giet water in de kasserol tot alle ingrediënten onderstaan, breng alles aan de kook en draai dan het vuur laag. Zet het deksel schuin en laat de tonijn 40 tot 45 minuten sudderen tot hij zacht is. Tegen die tijd moet het kookvocht tot de helft zijn ingedikt. Verwijder het bouquet garni.
Sauteer intussen de spinazie of snijbiet in de boter en kruid ze met zout en peper. Spreid de groente uit op een warme dienschaal, leg daar de tonijn op en giet alle ingrediënten van de kasserol over de vis.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : “Poissons Méditerranéens” door Mohamed Kouki, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: