woensdag 25 december 2019

Tunesische vis-couscous (Tunesië)

TUNESISCHE VIS-COUSCOUS

500 gram couscous
1 deciliter olijfolie
2 schoongemaakte en kleingesneden uien
1 uitgeperst teentje knoflook
1 theelepel harissa
½ theelepel komijnzaadjes
2 in plakjes gesneden niet al te kleine wortels
3 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
1 laurierblad
zout
peper
1 liter water
250 gram geschilde en in plakjes gesneden aardappelen
1250 gram in flinke blokken gesneden visfilet (tarbot, heilbot, bonito, kabeljauw of iets dergelijks)
50 gram boter


Verdeel de couscous over een bakplaat en besprenkel hem met warm water met wat zout. Wrijf de couscous tussen de vingers, zodat een kruimelig geheel ontstaat en de korrels beginnen op te zwellen. Laat de couscous 15 minuten staan.
Verhit de olijfolie in een grote pan waarin een vergiet past en fruit hierin de kleingesneden ui, de uitgeperste knoflook, de harissa en de komijnzaadjes onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg de plakjes wortel en de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee. Voeg het laurierblad, wat zout en peper en het water toe. Breng alles aan de kook.
Doe de couscous in een met een schone theedoek belegd vergiet. Plaats het vergiet in de pan en zorg er daarbij voor dat de couscous de kookvloeistof niet raakt. Draai de hittebron laag, leg een deksel over het vergiet en laat alles 25 minuten zachtjes koken.
Voeg de plakjes aardappel en de blokjes vis aan het groentemengsel toe en laat alles nog 20 minuten zachtjes doorkoken.
Verdeel de boter in kleine klontjes en schep deze 10 minuten voor het einde van de kooktijd door de couscous.
Leg de couscous op een grote schaal, maak een kuiltje in het midden en doe hier het vis-groentemengsel in. Schep wat van het kookvocht over het gerecht en geef de rest van het kookvocht apart bij de couscous.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: