woensdag 25 december 2019

Algerijnse couscous met kip en dadels (Algerije)

ALGERIJNSE COUSCOUS MET KIP EN DADELS

100 gram kikkererwten
500 gram couscous
75 gram boter
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
1 ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat
1 liter water
½ theelepel kaneel
zout
peper
3 in stukjes gesneden niet al te kleine wortels
3 in stukjes gesneden courgettes
1 in 8 stukken verdeelde kip van 1500 gram
1 theelepel harissa
150 gram ontpitte en gehalveerde gedroogde dadels


Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water. Laat de kikkererwten na het weken goed uitlekken.
Verdeel de couscous over een bakplaat en besprenkel hem met warm water met wat zout. Wrijf de couscous tussen de vingers, zodat een kruimelig geheel ontstaat en de korrels beginnen op te zwellen. Laat de couscous 15 minuten staan.
Verhit 25 gram van de boter in een grote pan waarin een vergiet past en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Voeg de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee. Voeg het water, de kaneel, wat zout en peper en de kikkererwten toe en breng alles aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de kikkererwten 30 minuten zachtjes koken.
Voeg de stukjes wortel en courgette, de stukken kip en de harissa toe en breng alles opnieuw aan de kook.
Doe de couscous in een met een schone theedoek belegd vergiet. Plaats het vergiet in de pan en zorg er daarbij voor dat de couscous de kookvloeistof niet raakt. Draai de hittebron laag, leg een deksel over het vergiet en laat alles 30 minuten zachtjes koken. Voeg de dadels aan het groente-kipmengsel toe. Verdeel de rest van de boter in kleine klontjes en schep deze door de couscous. Laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
Leg de couscous op een grote schaal, maak een kuiltje in het midden en schep hier het kip-groentemengsel in. Serveer het stoofvocht apart bij het gerecht.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: