woensdag 25 december 2019

Tunesische groente-couscous (Tunesië)

TUNESISCHE GROENTE-COUSCOUS

100 gram kikkererwten
500 gram couscous
1 deciliter olijfolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
4 in stukjes gesneden niet al te kleine wortels
2 in blokjes gesneden grote courgettes
½ theelepel harissa
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper
250 gram geschilde en in blokjes gesneden aardappelen
2 eieren
50 gram boter


Week de kikkererwten een nachtje in ruim water. Laat e kikkererwten na het weken goed uitlekken.
Verdeel de couscous over een bakplaat en besprenkel hem met warm water met wat zout. Wrijf de couscous tussen de vingers, zodat een kruimelig geheel ontstaat en de korrels beginnen op te zwellen. Laat de couscous 15 minuten staan.
Verhit de olie in een grote pan waarin een vergiet past en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste knoflook 3 minuten. Voeg de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee. Voeg de kikkererwten en zoveel water toe dat de pan voor de helft is gevuld. Breng alles aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de kikkererwten 30 minuten zachtjes koken. Voeg de stukjes wortel, de blokjes courgette, de harissa, het paprikapoeder en wat zout en peper toe.
Doe de couscous in een met een schone theedoek belegd vergiet. Plaats het vergiet in de pan en zorg er daarbij voor dat de couscous het kookvocht niet raakt. Leg een deksel over het vergiet en laat alles nog 30 minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes aardappel aan het groentemengsel toe.
Klop de eieren los met wat water en roer ze door het groentemengsel. Laat alles nog 20 minuten zachtjes doorkoken.
Verdeel de boter in kleine klontjes en schep deze 10 minuten voor het einde van de kooktijd door de couscous.
Serveer de couscous en de gestoofde groenten apart.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: