zaterdag 6 december 2008

Zoete notenrijst uit Bangladesj (Bangladesh)

ZOETE NOTENRIJST UIT BANGLADESJ

ca. 400 g kleefrijst (ketan)
300 g ghee
150 g rozijnen
100 g pistachenoten
100 g amandelen
50 g paranoten
1 theel. saffraandraadjes
8 kruidnagelen
8 kardemomzaaddozen
2½ cm kaneelstok
1 theel. allspice
8½ dl kokend water
2 dl honing
2 bijna rijpe bananen

Was de kleefrijst zorgvuldig onder koud water tot het water helder is. Laat de rijst daarna ca. 1½ uur weken in koud water.
Smelt ongeveer ¼ van de ghee in een braadpan, voeg de rozijnen toe en de noten en bak al omscheppend ca. 4 minuten op matig vuur.
Schep de rozijnen en noten er vervolgens uit en zet ze even apart. Week de saffraan ½ uur in koud water.
Smelt de rest van de ghee in dezelfde pan, voeg de kruidnagel, kardemom, verkruimelde kaneel en allspice toe en roerbak ca. 4 minuten op laag vuur.
Giet de geweekte rijst af, laat even uitlekken en voeg daarna toe aan het kruidenmengsel. Roer alles goed dooreen.
Doe de saffraan met het weekwater erbij, vervolgens het kokende water. Laat de inhoud onder een deksel ca. 25 minuten pruttelen op laag vuur, tot e rijst gaar is en al het vocht verdwenen. Giet eventueel af en laat de rijst even uitdampen.
Roer nu de honing, rozijnen, noten en in plakjes gesneden banaan door de rijst.
Serveer met rijstwijn of een koel biertje.
Tip: kardemom komt oorspronkelijk uit India, de beste soort uit het zuiden. In het Westen kan men de zgn. kardemom-zaaddozen verkrijgen, die 2 strengen bevatten met elk ongeveer 6 donkergekleurde zaadjes. Het aroma is pittig kruidig en doet aan eucalyptus denken. Neem liever geen kardemomzaad, omdat dat veel minder van kwaliteit is. Beter is het om de kardemom-zaaddoos in een vijzel te verpulveren.

6 personen

land : Bangladesh
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: