zaterdag 6 december 2008

Sobji bharji (Bangladesh)

SOBJI BHARJI (GEBAKKEN GROENTEN)

“Ik heb Sobji bharji leren koken van Duli, een van de vele alleenstaande vrouwen die in de krottenwijken van Dhaka wonen. Bangladeshi eten voornamelijk groenten omdat vlees te duur is om elke dag te eten en bovendien is 10 procent van de bevolking Hindoe (dus vegetariër). Ik heb de bereidingstijd wat korter gemaakt zodat de groenten knapperig blijven.” Rachel Poulton, Dhaka, Bangladesh.

2 eetlepels olie
2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel korianderpoeder
¼ theelepel chilipoeder
2 theelepels kurkuma
2 theelepels suiker
4 wortels, in plakjes gesneden en halfgaar gekookt
1 theelepel kerriepoeder
6 aardappelen, in dobbelsteentjes gesneden en halfgaar gekookt
250 g bloemkoolroosjes*
150 g courgettes, kleingesneden*
150 g sperziebonen, in stukjes gebroken, of diepvriesdoperwten*
4 eetlepels geraspte kokos
zout
peper

* Aardappels, wortels en uien worden altijd gebruikt maar de overige ingrediënten kunt u eventueel door andere groenten vervangen.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en fruit de uien tot ze glazig zien.
Meng intussen de specerijen, suiker en kerriepoeder met de rest van de olie en roer dit door de gefruite uien.
Voeg de wortels en aardappelen toe en laat ze 2 minuten al roerend meefruiten. Doe de rest van de groenten erbij en schep alles goed door.
Week de kokos in water en laat deze weer uitlekken. Zet de warmtebron wat hoger, voeg de geweekte kokos toe en roerbak het geheel 5 - 10 minuten tot de groenten gaar zijn. Dien direct op met gekookte rijst.

6 - 8 personen

land : Bangladesh
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Geen opmerkingen: