zaterdag 6 december 2008

Sjier berendj (Afghanistan)

SJIER BERENDJ (RIJSTPUDDING MET MELK)

100 g rijst (korte korrel)
5,7 dl water
5 dl melk
100g suiker (of iets meer, of minder, naar smaak)
2 theelepels rozenwater*
¼ theelepel gemalen kardemom
25 g gemalen pistachenoten of amandelen

* Waar haal je rozenwater vandaan? Rozenwater (wat eruit ziet als helder water) is te koop bij Perzische/Iranese winkels. En mogelijk is het ook te koop bij andere winkels die gespecialiseerd zijn in producten uit het Midden-Oosten, en bij toko's.
* Zelf gebruikten we altijd al een houten lepel bij de bereiding van dit soort zaken. Het schijnt dat dat ook beter is: als je in combinatie met rozenwater een metalen lepel gebruikt om te roeren, dan zou de smaak ook wat metalig kunnen worden.

Was de rijst, breng het in een pan met het water aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst zachtjes gaar koken. Hierbij moet al het water worden opgenomen. Roer de rijst intussen af en toe door om aanbranden te voorkomen. Giet de melk erbij, breng de rijst opnieuw aan de kook, zet het vuur weer laag, laat het mengsel koken tot het wat dikker wordt en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker opgelost is en laat de rijst op een laag vuur doorkoken tot het dik, maar wel steeds nog vloeibaar, is. Blijf regelmatig roeren. Doe de kardemom en het rozenwater erbij en laat de rijst nog 1 - 2 minuten koken. Doe de rijst voor het serveren in een grote, ondiepe schotel en strooi er de gemalen pistaches of amandelen op. Je kunt dit dessert zowel koud als warm eten.

4 - 6 personen

land : Afghanistan
gerechtsoort : nagerecht

bron : Noesje Djaan : de Afghaanse keuken / Helen Saberi, via Heleen [AZIATISCHErecepten]

Geen opmerkingen: