zaterdag 6 december 2008

Firni (Afghanistan)

FIRNI (een toetje)

‘Toe eten we fruit of pudding’, zegt Fazel. ‘Van die lekkere grote watermeloenen of firni, dat is net zoiets als jullie vla. Koffie drinken we niet vaak. Liever thee, met wat kardemom erin. Maar zonder suiker.’

1 liter melk
4 eetlepels rijstebloem
½ kop witte basterdsuiker
flinke eetlepel rozenwater
klontje boter
half kopje amandelen en pistachenoten (gemengd)
snufje kardemom

Breng de melk aan de kook en laat hem al roerend op een zacht vuurtje een halfuur doorkoken.
Voeg nu langzaam de rijstebloem toe onder goed roeren om klonteren tegen te gaan.
Doe de basterdsuiker erbij. Blijven roeren!
Blijf nog een kwartier doorroeren of in ieder geval tot het mengsel zo dik is als pannenkoekenbeslag.
Haal de pan van het vuur en laat de firni afkoelen. Doe er vervolgens het rozenwater doorheen en giet de firni in dessertschaaltjes.
Hak de gepelde noten fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak de noten erin tot ze lichtbruin zijn. Laat ze daarna uitdruipen en dep ze droog.
Garneer de firni met het notenmengsel en een snufje kardemom.

4 personen

land : Afghanistan
gerechtsoort : nagerecht

bron : Gastvrijheid met een snufje heimwee : Vluchtelingen, restaurants en recepten / Christel Jansen

Geen opmerkingen: