zaterdag 6 december 2008

Sperziebonen op Bengalese wijze (Bangladesh)

SPERZIEBONEN OP BENGALESE WIJZE

Serveer deze iets scherpe sperziebonen met rijst of couscous. Daarbij passen gerechten met peulvruchten of zuivel.

2 el bruin of geel mosterdzaad (of een combinatie van beide)
3 el mosterdolie of een plantaardige olie (olijfolie is een prima alternatief)
1 middelgrote ui van ± 150 g, in de lengte in vieren en dan diagonaal in dunne ringen
350 g sperziebonen, afgehaald en in stukjes van 2 - 3 cm
1½ tl zout
30 g verse koriander, grof gehakt
1 vers groen pepertje, in lange snippers (laat de zaden zitten)

Doe het mosterdzaad in een schone specerijenmolen of koffiemolen en maal dit tot een fijn poeder. Doe dat in een kommetje. Voeg 1,75 deciliter water toe en laat dit 20 - 30 minuten weken. Roer het niet door.
Verhit de olie in een koekenpan op een matige warmtebron. Doe de ui erin en laat deze fruiten tot hij zacht is en net iets begint te kleuren. Voeg de bonen, zout, koriander en het pepertje toe. Roerbak dit 1 minuut. Schenk voorzichtig het water van het gemalen mosterdzaad over de sperziebonen, zorg dat de dikke pasta achterblijft (deze heeft u verder niet nodig). Roer het goed door en breng het aan de kook. Zet de warmtebron laag, sluit de pan en laat dit 25 minuten heel zachtjes pruttelen, of tot de bonen alle specerijen hebben opgenomen en niet meer zo vochtig zijn. Dien heet op.

4 - 6 personen

land : Bangladesh
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey

Geen opmerkingen: